Site icon Lisro

Psihologia din spatele sloturilor

Sloturile se numără printre cele mai populare jocuri de noroc din lume. Distractive și viu colorate, acompaniate de sunete vesele și bătăi de inimi în fața fiecărei rotiri, jocurile ca la aparate devin aproape irezistibile pentru unii dintre jucători, care, eventual, cad pradă dependenței. Dependența de jocuri de noroc este o boală grea, care adesea nu poate fi înfrântă decât cu ajutor de specialitate. Tocmai de aceea, este recomandat să înțelegem psihologia din spatele sloturilor și să învățăm să ne bucurăm de joc responsabil.

Principiile din spatele popularității sloturilor

Pentru a putea explica atracția multor persoane față de jocurile ca la aparate s-au aplicat principiile psihologice descoperite de Skinner în anii 1960. Acesta a condus un experiment în care porumbeii primeau mâncare doar atunci când apăsau o manetă. Mâncarea nu le era oferită la fiecare apăsare de manetă, ci aleatoriu, însă aceștia apăsau din ce în ce mai des pe ea, în speranța că o vor primi. Cam același lucru se aplică și la sloturi.

Păcănelele au la bază o așteptare care își găsește satisfacția prin recompensa primită. Cu alte cuvinte, sloturile se bazează pe nevoia de recompensă a creierului. Un alt concept care ar putea explica alunecarea în dependența de sloturi este ideea de „flux” lansată de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi. Acesta înțelege prin „flux” o stare mentală în timpul căreia timpul curge fie mai rapid, fie mai încet, în cursul desfășurării unei activități, precum și implicarea în activitatea respectivă de dragul activității. Astfel, când creierul intră în această stare, fiecare moment are un obiectiv, totul devine o provocare, iar răspunsul este imediat.

Deși logica umană firească este aceea de a repeta acțiuni care aduc rezultatele dorite și de a le evita pe cele care conduc spre pierderi, industria jocurilor de noroc reușește să păcălească creierul uman. Astfel, în acest caz, creierul uman nu mai urmează calea rațională, ci se „încurcă” și aplică inversul acesteia. Cu alte cuvinte, cu cât jucătorul pierde mai mult, cu atât va juca mai mult. Tocmai de aceea, industria jocurilor de noroc este atât de profitabilă.

De ce ne plac atât de mult sloturile?

Păcănelele gravitează în jurul anticipării. 90% din experiența de joc este anticipare și nerăbdare, speranța de a prinde marele pot. Dar, în afară de acest factor psihologic specific, dezvoltatorii de jocuri ca la aparate atrag jucătorii și cu următoarele caracteristici:

Ecranul – sloturile au un ecran cu o rezoluție mică, pentru a reduce oboseala ochilor; mai mult decât atât, acesta este înclinat la un unghi de 38 de grade, pentru un joc confortabil.

Locația – păcănelele din locațiile fizice sunt întotdeauna situate departe de ochii curioșilor, pentru un plus de intimitate; în plus, scaunele sunt foarte confortabile, pentru a petrece cât mai mult timp în fața lor.

Maneta – tragerea fizică a manetei și apăsarea pe butoane creează o plăcere deosebită jucătorilor, care au impresia că în acest mod se pot implica mai mult în grăbirea câștigurilor.

Viteza – sloturile au avantajul de a afișa rapid rezultatul parierii și de a crește astfel entuziasmul și plăcerea jucătorilor.

Sunetele – sunetele contribuie la crearea unei experiențe de joc plăcute, sporindu-le dorința de a juca și mai mult și dându-le impresia că sunt doar la un pas de câștiguri, mai ales când aud sunetele monedelor care cad în aparat.

Exit mobile version