Site icon Lisro

Factori de risc asociați cu dependența de jocuri de noroc

Cunoscută și ca ludomanie, dependența de jocuri de noroc este asociată cu sistemul de recompensă pe baza căruia funcționează creierul, același sistem care creează și dependența de alcool sau droguri. Jucătorii dependenți nu își pot controla impulsul de a risca pierderea unei sume mari de bani sau a unui bun valoros în speranța că vor câștiga ceva și mai valoros. Aproximativ 2-%-5% din populația lumii se confruntă cu această problemă, iar tinerii, în special, adolescenții sunt mai predispuși la a dezvolta o astfel de dependență decât adulții. De asemenea, dependența de jocuri de noroc este mai prezentă în rândul bărbaților, decât al femeilor, dar, o dată cu apariția cazinourilor online, și numărul femeilor dependente începe să crească vertiginos.

Tipuri de jucători de jocuri de noroc

Pentru a putea crea o legătură între factorii de risc asociați cu dependența de jocuri de noroc și jucători, este recomandat să stabilim tipurile de jucători care pariază la jocuri de noroc:

Jucătorul social – jucătorul care joacă ocazional, pentru a se distra, pariază pe sume mici și nu are nicio problemă în a se opri din pariere

Jucătorul profesionist – jucătorul care a transformat jocurile de noroc într-o sursă de venit, este foarte calculat și știe să se oprească atunci când câștigă

Jucătorul patologic – pariază pe sume din ce în ce mai mari, nu știe când să se oprească, nu își poate controla impulsul de a paria și este dependent emoțional de joc

Astfel, după cum poți vedea, singurul tip de jucător care se confruntă cu o problemă este jucătorul patologic. Acesta continuă să joace indiferent cât de mult a pierdut, sperând că își va putea recupera sumele pierdute pariind și mai mult.

Factori de risc

Factorii de risc țin atât de caracterul și personalitatea jucătorului, cât și de circumstanțele sociale ale acestuia. Unele persoane sunt predispuse să dezvolte dependențe, dar, dacă nu sunt expuse circumstanțelor declanșatoare, pot foarte bine să nu se confrunte cu astfel de probleme.

Factori sociali

Factori psihologici

Factori ocazionali

Factorii ocazionali sunt cei asociați cu primele experiențe de joc, contribuind practic la declanșarea dependenței de jocuri de noroc în baza factorilor menționați mai sus:

Pentru a preveni o posibilă dependență de jocuri de noroc, se recomandă o analiză „la rece” a situației sociale și stării psihologice a jucătorului. Doar în acest mod, pot fi recunoscuți factorii care ar putea activa dependența, precum și posibilele simptome ale acestei boli. În cazul în care jucătorul este deja dependent, acesta trebuie să solicite ajutorul familiei, prietenilor și asociațiilor care pot oferi ajutor de specialitate, precum Joc Responsabil și Dependenții Anonimi.

Exit mobile version