Site icon Lisro

Dependența de jocuri de noroc

Dependența de jocuri de noroc este o boală grea care afectează milioane de oameni din toată lumea. Jocurile de noroc ar trebui să fie modalități de relaxare și distracție, însă, în anumite circumstanțe, acestea se transformă într-o activitate periculoasă, care afectează bugetul și viața multor jucători. Cum se face această trecere de la hobby la dependență? Putem preveni dependența de jocuri de noroc? Și, mai ales, putem să o tratăm?

Simptome ale dependenței de jocuri de noroc

Trecerea de la jocul de plăcere la impulsul necontrolat de a paria pe jocuri de noroc este câteodată insesizabilă. Dependența de jocuri de noroc se manifestă ca un impuls imposibil de controlat de a continua să joci la jocuri de noroc în ciuda faptului că pierzi sau că îți afectează viața și familia. Jocurile de noroc pot stimula sistemul de recompensă al creierului, în aceeași manieră în care o pot face alcoolul și drogurile. Iată câteva dintre simptomele care indică o posibilă dependență de jocuri de noroc:

Prevenirea dependenței de jocuri de noroc

Cheia pentru a păstra o relație sănătoasă cu jocurile de noroc și cu pasiunea de a paria este de a juca responsabil. Cu alte cuvinte, trebuie să înveți când să te oprești! Pentru a reuși să faci acest lucru, îți recomandăm câteva moduri de a-ți controla jocul:

Cum putem trata dependența de jocuri de noroc

Primul pas este, ca întotdeauna în cazul unei dependențe, să recunoaștem că avem o problemă. Al doilea pas este să încercăm fie să ne controlăm singuri dependența și, ideal, să o învingem, fie să cerem ajutor de specialitate. Confruntarea cu dependența pe cont propriu presupune încercarea stăpânirii impulsului de a paria, orientarea spre alte activități care îți fac plăcere, gestionarea emoțiilor prin meditație și alte tehnici și socializare.

Nu mulți dependenți de jocuri de noroc reușesc însă să se lase de jocuri de noroc pe cont propriu. Aceștia au nevoie de sprijinul familiei și de un program bine pus la punct de psihologi și terapeuți. Iată ce organizații din România oferă ajutor de specialitate dependenților de jocuri de noroc:

Exit mobile version